W samym środku portu stoi zbudowana przed laty z czerwonej cegły, tradycyjna wędzarnia opalana olchowym drewnem. Nasz mistrz wędzenia, luminarz - "Dymny Wędzarz", kilka razy w tygodniu wstaje o świcie żeby odwiedzić spływających z jezior rybaków, zakupić od nich świeżą rybę, żyjącą dziko w swoim naturalnym środowisku, oczyścić i ułożyć w solance lub po to żeby przygotować dla nas od podstaw swojskie mięsiwa.
Potem wiele godzin widowiskowo i kunsztownie wędzi owe specjały w Tle dla Mew, jednocześnie prowadząc pokazy lub warsztaty z wędzenia - dla zainteresowanych gości. W tym czasie z komina unosi się wąska, obłędnie pachnąca olchą, stróżka dymu drzewnego, a ogień strzela iskierkami. Wieczorem jadło jest soczyste i gotowe.
"Dymny Wędzarz" serwuje:
Do tego wszystkiego "Dymny Wędzarz" przygotowuje dla naszych gości kociołki na ogniu, idealnie doprawiony domowy smalec, który nazywa "nutellą dzieciństwa", pajdy tradycyjnie wypiekanego chleba, ogórki własnego wyrobu oraz podpiwek, a od wielkiego dzwonu pieczonego na rożnie prosiaka.
Zamówienia - wyroby wędzone, swojski stół, prosiak: 508 109 586, 691 055 623,
tlodlamew@gmail.com
ul. Mazurska 124
11-513 Rydzewo
tel. 508 109 586, 691 055 623
tlodlamew@gmail.com
tlodlamew.pl
Jesteśmy otwarci cały rok - przyfruwajcie od kwietnia do października, obecność poza tym terminem dla grup
zorganizowanych wymaga ustalenia.